Jídlo ve firmě: Co můžete zaměstnancům nabídnout?

Kvalitní stravování je jedním z velkých „taháků“ mezi zaměstnaneckými benefity. Přečtěte si, co můžete v rámci stravování svým zaměstnancům nabídnout a přispět k tomu, aby byli u vás spokojení a chtěli u vás pracovat co nejdéle.

8 minut čtení
Obrázek ke článku Jídlo ve firmě: Co můžete zaměstnancům nabídnout?

Jak do firmy přivést nové zaměstnance a lépe si udržet ty současné? Nad těmito otázkami musí uvažovat každý podnikatel, kterému záleží na úspěšném vývoji své firmy. Univerzální odpověď neexistuje, nicméně naprostou většinu zaměstnanců zajímá především míra atraktivity kombinace finančního ohodnocení, příjemného prostředí a nabídky zaměstnaneckých benefitů.

Podnikatelé v Česku nabízí svým zaměstnancům celou řadu bonusů. Mezi těmi nejčastějšími se dlouhodobě pohybují příspěvky na životní pojištění a doplňkové penzijní spoření, sportovní permanentky nebo stravenky. V oblasti stravování ovšem české firmy stále častěji přistupují k jiným možnostem, než jsou pouhé poukázky na nákup jídla. V tomto článku vám nabídneme přehled možností, jak můžete své zaměstnance v práci dobře „nakrmit“.

Firemní stravování nepodceňujte

Kvalitní a pravidelné stravování je zcela zásadní pro udržení dobrého pracovního výkonu. Díky němu jsou zaměstnanci spokojenější, vzniká příjemnější atmosféra na pracovišti a pokud je firma i přímým zdrojem občerstvení, její pracovníci získávají lepší vztah k zaměstnavateli.

Při připravování nabídky stravování musíte vždy brát v úvahu, pro jakou skupinu pracovníků jídlo připravujete. Nejedná se přitom jen o množství jídla, ale také třeba o jeho výživovou hodnotu, typ kuchyně nebo způsob přípravy. Vždy také berte ohled na stravovací preference a omezení jednotlivých zaměstnanců (alergie na určité potraviny, vegetariánská strava).

Možnosti stravování pro zaměstnance

Firmám s vysokým počtem zaměstnanců se může vyplatit zřídit si vlastní kuchyni a do ní si najmout vlastní nebo externí profesionální kuchaře. Pro většinu menších a středních firem je to je ale především z finančních důvodů nereálné, a proto volí jiné cesty.

Velmi populární možností je dovoz jídel. V Česku existuje velké množství cateringových společností, které jsou schopné každý pracovní den dodávat zaměstnancům hotová jídla.  Některé nabízejí rozvoz pouze běžných polotovarů nebo hospodských „rychlovek“, které si zaměstnanci mohou k obědu ohřát v mikrovlnné troubě, rychle ale přibývají také služby dodávající čerstvé, zdravé a výživné jídlo. Každá z těchto společností má jinou nabídku a svou objednávku si nich můžete přizpůsobit na míru.

Rozvoz jídel nabízí i stále větší počet běžných restaurací. Některé si rozvoz zajišťují samy, jiné se spoléhají na specializované firmy na doručování jídla. V Česku jich funguje hned několik: Dáme Jídlo, Wolt, Uber Eats nebo Bolt Food. Nabídka jednotlivých služeb je v dnešní době velmi široká, a proto si zde jídlo vybere téměř každý.

Podle informací Českého statistického úřadu zájem o online objednávání jídla v tuzemsku stoupá. Podle údajů z listopadu 2021 meziročně vzrostl počet Čechů, kteří si objednali jídlo z restaurací, a to z 13 na 20 %. Růst způsobila mimo jiné protipandemická opatření.

 

Takzvaný office catering, tedy dodávání jídla do firem, se samozřejmě neomezuje jen na obědy. Velmi populárními se v posledních letech staly i firemní snídaně nebo svačiny, firmy si jídlo objednávají i jako zpestření k poradám, školením nebo schůzkám. Oblíbené jsou především bagety, sendviče, wrapy, saláty a další jednoduchá jídla.

V poslední době si řada zaměstnanců oblíbila také krabičkovou dietu, která zajišťuje kompletní stravování během celého pracovního týdne. Obsahuje snídaně, svačiny, obědy i večeře. Pokud se rozhodnete na tuto poměrně nákladnou dietu zaměstnancům přispět, dáte jim tím najevo, že vám na nich skutečně záleží. Kvalitní a zdravé jídlo navíc není tolik náročné na trávení a díky tomu budou zaměstnanci po jeho konzumaci mnohem produktivnější, než kdyby si dali méně zdravou variantu.

Kromě předem připravených pokrmů můžete také objednávat pouze základní potraviny nebo suroviny z online supermarketů, jako je například Košík.cz nebo Rohlík.cz, a vybavit jimi firemní kuchyni. Zaměstnanci ocení především čerstvé ovoce a zeleninu, pečivo, jogurty nebo müsli. Samozřejmostí byl měl být přístup k dobré kávě nebo čaji.

Pokud byste rádi zaměstnancům nabídli možnost vybavené firemní ledničky, ale nemáte prostor zabývat se výběrem a objednáváním jídla, existují také služby, které lednici naplní za vás. Například firma Sklizeno provozuje lednice Fresh Point, do kterých denně zaváží čerstvé jídlo od vybraných dodavatelů. Nabídku sestavuje na míru a jednou měsíčně ji obměňuje.

Jak řešit jídlo na home office?

Během koronavirové pandemie se také značně rozšířily možnosti pro firmy, pro které zaměstnanci pracují na dálku. Lze pro ně například nakoupit jednorázové poukazy na objednávky u dovážkových služeb, které mohou uplatnit při dlouhých videohovorech nebo virtuálním teambuildingu. Můžete také nastavit pravidelné denní nebo měsíční příspěvky, za které si zaměstnanci budou moct objednávat jídlo zcela samostatně. Takovou službu nabízí například Uber Eats. Pokud naopak chcete zaměstnance nalákat k návratu z home office zpět do firmy, nabízejte jídlo pouze v kancelářích.

Možnosti a nabídky firem zajišťujících firemní stravování se neustále rozšiřují, proto se pravidelně ptejte vašich zaměstnanců, o jakou službu by měli největší zájem. Můžete je také vyzvat, aby přišli s vlastními návrhy a o výsledku je nechat hlasovat. Tak si zajistíte, že benefit firemního stravování reálně ocení většina zaměstnanců a jídlo nebude končit v koši.

 

Mohlo by vás zajímat:


Generali Česká pojišťovna nabízí podnikatelům zdarma připojištění věcí zaměstnavatele, které zaměstnanci užívají pro práci z domova na území ČR.

Pokud by byt/dům zaměstnance někdo vykradl, vyhořel nebo došlo například k vodovodní škodě a věci by byly poškozeny nebo zničeny, pojišťovna tuto vzniklou škodu nahradí a to až do výše 100 000 Kč.